Dekoracja wigilijnego stołu

Istnieje w kalendarzu bardzo wiele świąt, lecz chyba jednymi z najpiękniejszych i najbardziej lubianych przez wszystkich, są Święta Bożego Narodzenia. Mają one niepowtarzalny rodzinny klimat i tworzą wyjątkowy nastrój. Jeśli chodzi o Polskę tradycja Wigilijna jest niezwykle bogata. Istnieje cały szereg zwyczajów i przesądów związanych z całym tym okresem świątecznym. Jednak większość z nich tyczy się obchodów samej Wigilii i stołu wigilijnego.

Najważniejsze, aby był on pięknie przystrojony. Jednak mając do wyboru olbrzymią ilość dekoracji świątecznych, nie należy jednak o tradycji, jaką wynieśliśmy z rodzinnego domu. Świąteczny stół posypujemy owsem, a potem obowiązkowo przykrywamy śnieżnobiałym obrusem. Na sklepowych półkach dostępne są również takie, ze świątecznymi aplikacjami, ale największy urok ma ten zwykły i prosty. Pod nim umieszczamy odrobinę sianka, jako symbol stajenki, w której urodziło się Dzieciątko. Następnie dla każdego z domowników lub przybyłych gości, przygotowujemy odświętne nakrycie. I znów tradycja polska mówi, że należy dołożyć jedno więcej, niż ilość przewidzianych gości. Ma ono czekać na niespodziewanego gościa. W niektórych rejonach istnieje przesąd, że pod talerz należy włożyć pieniążek lub łuskę z ryby, którą będziemy spożywać. Mają one za zadanie przynieść nam bogactwo i dostatek w nadchodzącym roku. Obok talerzy, czekających na świąteczne potrawy, kładziemy specjalnie wypolerowane na tą okazję sztućce. Na środku stołu, w jego centralnym punkcie powinien się znaleźć talerzyk lub koszyczek z opłatkami, którymi się będziemy tego wieczoru łamać, składając sobie życzenia i wybaczając wszystkie urazy i złości. Istotnym elementem wigilijnego stołu jest również położony na honorowym miejscu krzyżyk. Pamiętamy też o soli i czosnku mających odstraszać złe moce.

Dodatkowymi dekoracjami, tworzącymi niezapomniany i wyjątkowy nastrój tego wieczora, są stroik z iglastych gałązek oraz świece, które mają rozświetlić tą wyjątkową i radosną noc.

Kiedy wszyscy już radośnie zasiądą do uroczystej kolacji, na stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych. I tak, znajdą się na nim wazy z tradycyjnymi zupami, jak np. barszcz z uszkami czy postna grochówka. Zaraz za nimi zjawią się półmiski z rybami, kapustą z grzybami czy postnymi pierogami lub słodką kutią. Obowiązkowo kompot z suszu. Wszystko w ten wyjątkowy wieczór smakuje wyjątkowo dobrze.