Karp i inne wigilijne ryby

Wieczerza wigilijna to niezwykłe przeżycie dla każdego z nas. Ta niesamowita, rodzinna atmosfera przez cały rok pozostaje w naszych wspomnieniach i pali się w sercach, jak takie ciepłe światełko w pozostałym zabieganym okresie roku. Pamiętamy ją również ze względu na niezwykłość smakołyków pojawiających się na naszych talerzach. Aż trudno się oprzeć wszystkim tym pysznościom i ograniczać jedzenie wyśmienitych zup, słodkich klusek z makiem lub kutii, albo pachnącej kapusty z grzybami czy postnych pierożków.

Jednak ulubioną potrawą większości Polaków, która pojawia się na tradycyjnym wigilijnym stole jest ryba. Nadal najczęściej stawiamy na karpia. Przed świętami na większości targowych straganów i w każdym supermarkecie pojawiają się zbiorniki, w których pływają ryby przeznaczone na nasze stoły. Ważne, Aby wybierać te najświeższe, pochodzące z małych hodowli i pływające w dość przejrzystej wodzie. Da nam to chociaż częściową gwarancję, że smak zakupionego karpia będzie wyśmienity. Można również kupić filety albo kostkę rybną, a wtedy odpadnie nam wątpliwa przyjemność pozbawienia jej życia i oczyszczenia.

Jeśli chodzi o sposób przyrządzania, to zależy on od zwyczajów panujących w danym regionie, a także od gustów i smaków domowników. Najczęściej spotykaną potrawą rybną jest tradycyjny karp panierowany i smażony na patelni. Podawany potem z ziemniakami i kapustą z grzybami. Inną wersją tej potrawy jest karp faszerowany, albo karp po królewsku czy w galarecie lub po żydowsku. Bardziej wytrawni smakosze preferują karpia na słodko czy z owocami.

Nie każdy jednak preferuje karpia, ponieważ jest on rybą, która zawiera dużo drobnych ości i czasami ciężko się go je. Z tego powodu bywa też niebezpieczny dla małych dzieci. Dlatego chętnie sięgamy po równie smaczne amury, mintaje czy pangi. Można je przygotować podobnie jak karpia. Wszyscy też znamy tradycyjnego, zachwalanego przez wielu smakoszy marynowanego śledzika.

Pamiętajmy, że zaletami ryb są nie tylko ich walory smakowe, ale również fakt, że zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Powinny być spożywane nie tylko w tak wyjątkowym czasie, jak Wigilia czy inne święta, ale również w czasie zwykłych, codziennych posiłków. Może się to okazać świetnym sposobem na zachowanie świetnego zdrowia i młodego wyglądu przez długi czas.

Częste jedzenie ryb nie sprawi, że ta Wigilijna będzie smakować gorzej albo już nie stanie się tak niezwykłą potraw jak wcześniej. Pamiętajmy też o tradycyjnej łusce w portfelu – ze świątecznej ryby ma magiczną moc i przez cały rok powinna przyciągać pieniądze.