Postne pierogi i uszka

Wieczerza wigilijna to czas, kiedy spożywamy głównie potrawy postne. I mimo, że w innych krajach już dawno, na wigilijnych stołach pojawiają się wykwintne i wymyślne dania z kaczki czy indyka, zamawiane w drogich restauracjach, to jednak sprawdzając listy zamówień w Polskich barach i lokalach trafimy głównie na dania takie, jak: ryby, pierogi i inne nie zawierające mięsa. Na tej podstawie można uznać, że jesteśmy narodem szanującym tradycję i chcącym nadal ją kultywować.

Jedną z ulubionych potraw, spośród tradycyjnych przysmaków są pierogi i pływające w czerwonym barszczu, uszka. Kochamy je może dlatego, że kojarzą się nam one nie tylko ze Świętami Bożego Narodzenia, ale również z ciepłem rodzinnego domu i pysznym domowym obiadem u rodziców.

Pierogi można przyrządzać na wiele różnych sposobów, jednak w wigilie robimy je głównie z kapustą lub grzybami. Można także zastosować farsz z kapusty z suszonymi grzybami lub na słodko z makiem i rodzynkami, albo się pokusić o nadzienie rybne. Także sposób podania jest odmienny, w zależności od smaku i gustu biesiadników. Niejedna gospodyni domowa tradycyjnie zagniata zwykłe ciasto i gotuje pyszny przysmak we wrzątku. Są jednak takie, które dodatkowo je podpieką, albo jeszcze inne, które pokuszą się o coś bardziej wymyślnego. Np. wcześniej zagniatają składniki na ciasto francuskie, a następnie wkładają je do lodówki na odpowiedni czas, aby, kiedy nadejdzie potrzeba wyjąć je i dodając farszu przyrządzić złociste i chrupiące, zapieczone w piekarniku pierożki.
Innym dodatkiem tego samego typu są malutkie, ale jakże smaczne uszka. I w tym przypadku farsz jest raczej postny – może być taki sam, jak w przypadku pierogów, czyli postny. I znów do wyboru mamy: kapustę, grzyby lub rybę. Te niewielkie smakołyki najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem, chociaż znajdują się tacy smakosze, którzy zjadają je solo.

Dawniej, pierogi i uszka żmudnie lepiono przed wigilijną ucztą, jednak teraz ludzie stają się coraz bardziej leniwi, więc korzystają z tych kupionych w sklepie. A przed Świętami Bożego Narodzenia, na półkach pojawia się tak niesamowity wybór tych produktów, że naprawdę ciężko jest się zdecydować, co wybrać. Więc zwykle sięgamy po te wcześniej sprawdzone. Można również skorzystać z ofert barów i restauracji, które w tym czasie wprowadzają do swego menu pierogi i proponują ich sprzedaż na wynos. Są jednak domy, gdzie do dzisiejszego dnia są one lepione ręcznie.