Przepisy na świąteczne ciasta

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas, kiedy wspólnie z rodziną zasiadamy do odświętnie udekorowanego stołu. Piękna odświętna dekoracja mieszkania, smaczne potrawy i wspaniała atmosfera, to wszystko, co towarzyszy temu radosnemu czasowi. To właśnie dlatego, tak chętnie w swoich wspomnieniach powracamy do tych radosnych chwil.

Niezapomniane pozostają także smaki świątecznych ciast. Aromat słodkiego piernika z miodem, wyjątkowy smak makowców i strucli makowych, a także pełne bakalii keksy oraz puszyste serniki to ciasta, które najbardziej lubimy i po które najczęściej sięgamy. Wszystkie wymagają starannego przygotowania.

Jednym z łatwiejszych może okazać się pachnący egzotycznymi przyprawami piernik. Oczywiście każda gospodyni posiada swój własny, sprawdzony przepis – z miodem, bakaliowy, przekładany powidłem lub budyniem. I chociaż istnieje wiele wersji przyrządzania tego smakołyku, to jednak, kiedy jesteśmy początkującymi kucharzami, najprościej jest znaleźć przepis polegający na wymieszaniu wszystkich składników. A więc najpierw gromadzimy produkty, takie jak: mąka, jajka, cukier, margarynę, mleko, kakao, powidła, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, bakalie. Następnie wg podanej na przepisie kolejności, ucieramy mikserem w wysokim naczyniu. W końcu wylewamy na przygotowaną brytfankę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i czekamy aż się upiecze. Prosty w przygotowaniu, a równocześnie pachnący i chrupiący, zapewne zachwyci każdego z przybyłych gości.

Piękny, wyrośnięty sernik to chluba każdej pani domu. Podstawowy składni stanowi tutaj masa serowa, która jest zazwyczaj wylewana na kruche ciasto, biszkopty, herbatniki albo bezpośrednio na blaszkę. Można też dodać owoców, bakalii, czekolady i innych dodatków. Jednak, mimo tysiąca dostępnych receptur, jego upieczenie wymaga czasu i wyjątkowego skupienia. Tutaj liczy się każdy szczegół. Ważne jest, jakich składników używamy – czy są świeże, jakiej jakości. Należy pamiętać o stałej temperaturze piekarnika, czasie pieczenia, delikatnym mieszaniu produktów i kolejności ich dodawania. Dlatego jedząc smaczny sernik, pamiętajmy, aby wyrazić swój podziw dla jego piekarza.

Przepyszne keksy to nafaszerowane bakaliami ciasta biszkoptowe, które zajadamy ze smakiem. Są one niezwykle proste w wykonaniu i można je serwować nie tylko podczas świątecznej uczty, ale także podać jako poobiedni deser lub pyszny dodatek do kawy.