Stół wielkanocny

Kochamy święta i kochamy świętować. Przeważnie wiąże się to jednak z czasem spędzanym za pięknie stołem w gronie najbliższych i spożywaniem wszystkich pyszności, które z tej okazji zostały wcześniej przygotowane. Jemy nie tylko kosztując tych niezwykłych pyszności, ale też „jemy oczami”.

Pięknie przystrojony stół i dekoracja wnętrza, w którym będziemy biesiadować, ma wielkie znaczenie dla ilości potraw, jakie smakujemy oraz atmosfery, jaką odczuwamy. Dlatego w Boże Narodzenie pomiędzy odświętną zastawą, króluje opłatek, karp i gałązki igliwia, a dookoła palą się świece i świeca lampki choinkowe.

Podczas Wielkanocnego Śniadania, głównymi elementami, jakie należy położyć na stole przykrytym odświętnym obrusem, jest święconka z wielkanocnego koszyczka, czyli wszystkie te produkty, które poświęciliśmy poprzedniego dnia. Wśród niej króluje: słodki cukrowy baranek, pięknie zdobione pisanki, pachnąca kiełbasa, poświęcona sól oraz chleb, chrzan i wyrośnięta babka. Dzieci chętnie dodadzą do tego czekoladowe zajączki i jajeczka oraz cukrowe kaczuszki, kurki i kogutki. Obrus można przyozdobić świeżym bukszpanem oraz wazonem z wiosennymi narcyzami i baziami. Na środku stawiamy świecę mającą być symbolem zmartwychwstałego Jezusa.

Dekoracja pojawiająca się na stole wielkanocnym jest radosna, jasna i niezwykle wiosenna. Biały, elegancki obrus nadaje podniosły ton całemu posiłkowi. Nakrycie, jakie kładziemy jest utrzymane w odcieniach bieli, żółci i zieleni. Do tego sztućce oraz serwetki z motywami jajek, kaczuszek, zajączków i bazi. Pojawiają się też świeżo zerwane kwiaty, wielkanocna świeca i stroik wykonany z bukszpanu i elementów święconki.

Stół wielkanocny ma nieco inny charakter niż wigilijny, chociaż też zasiadamy do niego całą rodziną. Jednak potrawy na nim królujące nie mają już charakteru postnego, dlatego chętnie kładziemy na nim wszelkiego rodzaju wędliny, mięsa i podroby. Przez, co dania, jakimi się zajadamy są znacznie cięższe i bardziej tuczące. Sałatki obficie doprawiamy majonezem, do postnego barszczu białego dokładamy tłustej kiełbasy i jajek, na obiad podajemy obficie polewane sosami mięsiwa, a na deser serwujemy okazałą babkę i pięknie zdobione bakaliami mazurki. Wszystko to sprawia, że podnosząc się z krzesła czujemy dodatkowe kilogramy. Jednak i temu można zapobiec, przecież tricki stosowane przy stole wigilijnym również można wykorzystać podczas śniadania w Niedziele Wielkanocną.