Tradycyjna kapusta z grzybami

Każdy uwielbia Wigilię, tą rodzinną atmosferę, wesołe krzątanie się w kuchni i w końcu smaczne wigilijne potrawy. Według tradycji Polskiej powinno się ich znaleźć na stole dwanaście, jednak obecnie ich ilość jest mocno okrojona i przygotowuje się tylko kilka z nich. W zależności od upodobań i gustów domowników, pojawiają się na stole wigilijnym najsmaczniejsze i najbardziej kojarzące się z tym wyjątkowym czasem.

Mamy karpia przyrządzanego na kilka sposobów, smaczny barszcz z uszkami, kluski z makiem, kutię czy kompot z suszonych owoców. Jednak równie często pojawia się aromatyczna i pachnąca kapusta z grzybami. Zapewne każdy ją kojarzy z typowym wigilijnym daniem z dzieciństwa w rodzinnym domu.

Planowanie takiej potrawy należałoby rozpocząć już kilka miesięcy wcześniej i w jeden z jesiennych poranków wybrać się do lasu na grzyby. Potem je starannie czyścimy i kroimy, a następnie suszymy w ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca. Kiedy już mamy zamiar przygotowywać danie, kilka godzin wcześniej, namaczamy ususzone grzybki. Pierwszy raz, żeby resztka piasku czy innych zanieczyszczeń z nich wyszła. Następnie odlewamy tą brudną wodę i wlewamy inną. Tym razem moczymy grzybki, tak aby były miękkie i smaczne.

Kolejny składnik, stanowi kiszona kapusta. Można ją samemu wcześniej przygotować, albo kupić gotową w sklepie. Następnie, odpowiednią ilość gotujemy w wodzie z drugiego namaczania grzybów, tak długo, aż stanie się ona odpowiednio miękka.

Kroimy cebulę w kosteczkę i wolno na maśle podsmażamy ją na patelni. Na koniec dodajemy do niej odrobinę mąki i zasmażamy do momentu uzyskania złotawego koloru – w ten sposób robimy zasmażkę.
Do gotowej, miękkiej kapusty wrzucamy namoczone grzybki, wlewamy zasmażkę, a na koniec do smaku, przyprawiamy według uznania: solą, pieprzem, cukrem. Jeśli lubimy, możemy też dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko to razem należy jeszcze przez dłuższą chwilę dusić pod przykryciem, aby składniki przesiąkły wzajemnie swoim aromatem i zyskały odpowiednią konsystencję. W ten sposób uzyskujemy proste w przygotowaniu i pyszne danie wigilijne.

Kapustę z grzybami można jeść zarówno samą jak i jako dodatek do dania głównego, albo użyć jej, jako farsz do pierogów, uszek, knedli, czy nawet postnych krokietów. Ważne jest, aby się pojawiła na świątecznym stole i zachwycała domowników swym niepowtarzalnym smakiem.